Seniorweb update en Microsoft account.

Vandaag weer een bericht van SeniorWeb Vledder en omstreken. Samen met de bibliotheek wordt gekeken wanneer er weer iets mogelijk kan zijn en welke cursussen dan het beste gepland kunnen worden. Bericht volgt zodra er nieuws is.
Het kunnen openstellen van de ICT Hulp op dinsdagavond bij Naobuur hangt af van de ontwikkelingen. Als altijd kunnen we wel telefonische hulp aanbieden en hulp op afstand, waarbij we kunnen meekijken in de computer, uiteraard alleen met toestemming.
De bijlage bij dit bericht gaat over de Microsoft account. Deze bestaat al 10 jaar maar wordt niet door iedereen gebruikt, terwijl hij bij Windows 11 verplicht wordt. Velen zijn al met een dergelijke account vertrouwd bij hun smartphone en/of tablet, een Microsoft account is eigenlijk meer van hetzelfde maar dan voor Microsoft Windows. In de bijlage wordt verteld waar de Microsoft account voor dient en hoe hij kan worden gemaakt of verbeterd.
Succes met lezen! Bij vragen weten jullie ons te vinden.

Microsoft account

Veel Windowsgebruikers werken op hun desktop/laptop met een Microsoft account. Deze bestaat al sinds Windows 8 (2012). Vanaf Windows 11 is een Microsoft account verplicht en kan niet meer met een locale account worden gewerkt, wat nu nog wel voorkomt.
Een Microsoft account bestaat uit een e-mailadres en een wachtwoord en heeft precies hetzelfde doel als de Android-/Google account of het Apple-id bij smartphones/tablets: het vertegenwoordigt de identiteit van de gebruiker. Via de account worden op internet persoonlijke kerngegevens bewaard zoals het bezit van de computer, aankopen van Microsoft software, het bezit van apps en bepaalde instellingen. De Microsoft account is niet alleen de toegang tot de computer, maar ook tot Onedrive en de Store, zowel vanaf de computer als via de webbrowser direct op internet.
Op 1 computer kan apart met meerdere Microsoft accounts worden gewerkt en Microsoft accounts kunnen op meerdere computers tegelijk worden gebruikt, waarbij die computers via internet met elkaar synchroniseren. Synchroniseren betekent, dat instellingen op computers met dezelfde Microsoft account gelijk kunnen worden gehouden, bijv. van de webbrowser Edge en van Office. Bij de aankoop van een nieuwe computer is een Microsoft account direct weer te gebruiken.
Als er nog geen Microsoft account is, dan wordt aangeraden om bij het maken daarvan een mailadres te gebruiken bij hotmail/live/outlook.com of bij gmail.com. Het gebruiken van een provider-gebonden mailadres zoals van KPN of Ziggo wordt afgeraden omdat je dan bij de overstap naar een andere provider de Microsoft account moet veranderen, wat gemakkelijk wordt vergeten.
De gegevens over de Microsoft account zijn via de Instellingen van Windows te vinden, bij Accounts. Als er nu met een locaal account wordt gewerkt, dan staat daar de mogelijkheid om over te gaan op een Microsoft account. Als dit wordt gedaan, dan is er te kiezen uit een bestaande e-mail account of kan er een nieuwe account/mailadres worden aanmaakt, wat standaard een mailadres is bij Outlook.com. Bij een Microsoft account moet o.a. geboortedata worden opgegeven. Dit is juridisch vereist, om te controleren of het om een echte persoon gaat en of het een volwassene betreft. Voor een kind is wel een Microsoft account te maken, maar die wordt dan aan een volwassene gekoppeld.
Voeg aan de Microsoft account op zijn minst een 06 nummer toe. Dit is nodig als een keer het wachtwoord wordt vergeten of voor een extra veiligheidscontrole bij het inloggen. Zonder extra gegevens wordt wachtherstel moeilijk omdat het kritische en privacygevoelige gegevens betreft.
Mocht momenteel een mailadres bij bijv. KPN of Ziggo als Microsoft account worden gebruikt, dan raden we aan om dat bij gelegenheid te veranderen. Dit is mogelijk door op internet bij de Microsoft account een 2e mailadres toe te voegen en daarna dit 2e mailadres als primair mailadres in te stellen.
Opmerking: het is niet noodzakelijk om de Microsoft account ook als e-mailadres te gebruiken. Het mag natuurlijk wel maar ook elk ander mailadres is altijd voor e-mail te gebruiken.


Dirk Boom
Bij vragen: neem contact op met seniorwebvledder@gmail.com of met een bekende helper.

Tags: geen tags

Add a Comment

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.