Wat is een Repair Café?
In een Repair Café worden kleine reparaties gratis uitgevoerd. Eventuele aanschaf van nieuwe onderdelen moeten natuurlijk wel worden betaald.

Reparatie
Het hoofddoel van een Repair Café is het geven van een tweede leven aan kapotte spullen. Waar moet je dan zoal aan denken: veelal aan kleine elektrische apparaten waaronder: stofzuigers, mixers, broodroosters, koffieautomaten, Senseo-apparaten, waterkokers, magnetrons, strijkijzers, föhns, radio’s, videospelers, platenspelers, CD-DVD-spelers, computers, laptops, smartphones, telefoons, tablets, naaimachines, hogedrukspuiten, elektrisch tuingereedschap, lampen, klokken, wekkers, fietsen, kleding en speelgoed.


Sociale contacten
Het elkaar ontmoeten tijdens de reparatie is een andere belangrijke pijler. Het is eigenlijk de bedoeling dat reparaties samen worden uitgevoerd. Dus niet alleen de vrijwilliger die iets doet, ook de inbrenger. Samen aan de slag. Zo is er altijd wat te leren en kunnen dorpsgenoten elkaar op een nieuwe manier ontmoeten. Het sociale gebeuren is daarom erg belangrijk. Elkaar ontmoeten, kennis delen en met elkaar in gesprek raken. Wat we vooral willen laten zien: repareren is leuk en vaak heel gemakkelijk. Het mooie is dat samen repareren tot nieuwe contacten kan leiden. Ook als mensen niets te repareren hebben, is het leuk langs te komen voor een bakje koffie of thee. Of bijvoorbeeld om te helpen bij een reparatie van iemand anders, of om gewoon eens te komen kijken.


CO2- uitstoot
Reparatie bespaart geld en kostbare grondstoffen. Dus wordt op die manier bijgedragen aan de beperking van de CO2-uitstoot en zorgt voor minder afval.


Stichting Repair Café International

Het concept Repair Café is in 2009 ontstaan en is een initiatief van Martine Postma. Zij richtte in 2010 Stichting Repair Café op (zie Repaircafe.org). Deze stichting biedt professionele ondersteuning aan lokale groepen in de hele wereld die zelf hun eigen Repair Café willen beginnen. De stichting ondersteunt ook het Repair Café in Vledder.


Vrijwilligers
Techneuten, handige Henkies (man, vrouw) neem contact op!
Om een en ander te laten slagen zijn we natuurlijk wel afhankelijk van mensen die het een leuke uitdaging vinden om aan bovengenoemde spullen 1 x per maand (waarschijnlijk op zaterdagochtend) reparaties uit te voeren.
Wil je jezelf aanmelden als vrijwilliger, heb je een vraag of een ander onderwerp vul dan
het <FORMULIER> in!