data.620xC640x359+0+75.620x349

Naobuur is nu volwaardig gesprekspartner.

Vledder – Stichting Naobuur is officieel een feit. De oprichters Cees Hesse (voorzitter Dorpsbelang Vledder), Tini Sanders (Naobuur Vledder) en Dirk Boom (voorzitter Naobuur) hebben de papieren ondertekend.

Naobuur Vledder is ontstaan nadat door Dorpsbelang aan de inwoners is gevraagd hoe zij hun toekomst zien in Vledder en omgeving. Dit heeft geresulteerd in een Dorpsvisie Vledder, die uitgebreid met de gemeente Westerveld is besproken alvorens Naobuur begin april 2015 door burgemeester Rikus Jager is geopend. Naobuur is destijds gestart als een zelfstandige werkgroep van Dorpsbelang, en heeft nu na ruim 3 jaar een formele status. ‘Een belangrijke stap omdat Naobuur hiermee een eigen plek krijgt in de samenleving’, zo zegt Cees Hesse van Dorpsbelang. ‘Er ontstaat een duidelijker positie naar partijen zoals gemeente, welzijns- en zorginstellingen.’

Wat gebeurt er in Naobuur: iedereen uit Vledder en omgeving (ongeveer de oude gemeente Vledder) kan contact opnemen voor informatievragen over welzijn en zorg. Ook is het mogelijk om een gesprek te hebben met een medewerker van Welzijn MensenWerk of met de wijkverpleegkundige van ZZWD. Zij zijn elke maandag van 10.00 tot 12.00 uur aanwezig. Verder kunnen belangstellenden elke woensdag van 15.00 tot 16.00 uur terecht bij de wijkagent.

Activiteiten
Naobuur houdt wekelijks gezellige activiteiten en krijgt hierdoor een dorpskamerfunctie. Op maandag van 10.00 tot 12.00 uur komen er dorpsgenoten langs voor een gezellig samenzijn en spelletjes. Op dinsdag kan men van 19.00 tot 21.00 langskomen voor hulp met de computer, tablet, of smartphone, op woensdag van 14.00 tot 15.00 wordt er geklaverjast en gebridged en op vrijdag is van 10.00 tot 12.00 uur een breiclub aan het werk. Via Naobuur worden er door vrijwilligers ook klusjes gedaan in huis of ten behoeve van vervoer.

Naast het vaste programma zijn er van tijd tot tijd leuke en interessante bijeenkomen, gericht op ontmoeten en samen doen. Zo is er ‘Pannegie’, een activiteit om samen uit eten te gaan. De hedendaagse techniek wordt evenmin vergeten, Seniorweb Vledder geeft presentaties en biedt in samenwerking met de bibliotheek cursussen aan. Naobuur organiseert ook lezingen en een hulpmiddelenmarkt. Verder is ze betrokken bij de Compaan en de rolstoelpool.

Profiteren
Van de openingstijden van Naobuur profiteren ook de bibliotheekbezoekers. Vijf dagen per week is de bibliotheek open voor het halen en brengen van boeken. Sommige specifieke bibliotheekservices blijven voorbehouden aan de officiële bibliotheekopeningstijden. De voortzetting van de samenwerking aan het Lesturgeonplein is zeer gewenst.

Naobuur beoogt een verbinding te leggen met de Dorpsbelangen in de naaste omgeving, met instellingen die zijn gericht op sociale activiteiten en met het toekomstige Woon Zorg Centrum in Vledder-Noord. In het gebouw is ook de Trombosedienst actief en mogelijk later Icare. Verder is er met de gemeente gesproken over een plan tot geïntegreerde indicatiestelling ter plekke. De stichting draait voor 100% op vrijwilligers. Vrijwilligers worden nog gezocht. Er is altijd behoefte aan extra mensen bij het koffiezetten en het geven van informatie. Ook wordt iemand gezocht die lezingen, een hulpmiddelenmarkt en andere activiteiten wil organiseren.

___________________________________________________________________
Bron – Meppeler Courant

Tags: No tags

Add a Comment

You must be logged in to post a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.