Nieuwe Expositie in Bibliotheek Vledder

VLEDDER Kunstenaars Marijke Zwanenburg, Jikke Julieth Schor en Janet Plantinga exposeren hun nieuwste schilderijen, waarin ze met verschillende materialen werken, in de Bibliotheek in Vledder. Een gezamenlijke opdracht op de Kunstacademie Friesland beviel zo goed dat ze nu het collectief Vuurstenen vormen. Ze vullen het thema ‘Onze kleine wereld’ elk in met hun eigen individuele stijl. Laat u verwonderen vanaf 23 augustus 2023 tot 3 januari


Achtergrondinformatie kunstenaars

Marijke Zwanenburg

Marijke Zwanenburg is beeldend kunstenares woonachtig in Burgwerd, Sud-West Fryslân.

De vergankelijkheid van ons bestaan heeft soms een diepe impact op haar. Het is een thema wat verdriet, maar ook bewust ‘zijn’ met zich meebrengt. Zij wil dit omarmen als onderdeel van haar leven.

Door middel van eco printen en borduren brengt ze een wereld tot leven waarin ze haar verbeelding en creativiteit de vrije loop kan laten. Het is voor haar een reis van schoonheid en verstilling.

Ecoprints en borduren zijn processen die veel tijd, geduld en aandacht vragen. Ecoprinten is een techniek waarbij natuurlijke materialen en plantkleurstoffen worden gebruikt om hun afdrukken op stof over te brengen.

Kunst is voor haar een manier van mediteren. Een dialoog aan te gaan met de wereld om haar heen en het mysterie van het leven.

Janet Plantinga

In de kleurrijke wereld van beeldend kunstenaar Janet Plantinga speelt de kunst van het loslaten een bijzondere rol. Zowel op emotioneel gebied als in haar creatieve proces, waarin ze zichzelf toestaat onbeperkt te verkennen en te experimenteren. In haar tekeningen en schilderijen combineert Janet verschillende stijlen, van gedetailleerd realisme tot speelse abstractie. Elk kunstwerk draagt een verhaal in zich, dat langzaam onthuld wordt naarmate je dieper in het werk duikt. Janet laat zich graag inspireren door de schoonheid van de natuur en de mensen om haar heen. De rust en ruimte van het Bildtse landschap en het Waddengebied voeden haar creativiteit, terwijl ze zich kan verliezen in de details van alledaagse ontdekkingen zoals de schittering van het licht in een regenplas. Ze deelt haar liefde voor de natuur en creëert een ruimte waarin loslaten geen last, maar een bevrijding is.

Jikke Julieth Schor

Achter het Sterrebos in Frederiksoord woont kunstenares Jikke Julieth Schor. In het landschap van de Maatschappij van Weldadigheid heeft zij haar atelier aan huis.

“Ik hou van de woorden, ‘zachte kracht’.” Deze woorden zijn het uitgangspunt voor haar werk en bepalen hoe zij naar de wereld kijkt, de verhoudingen tussen kracht en macht, zacht en hard.

Soms ervaart zij de onbalans in de wereld, lokaal en globaal. In haar ‘kleine wereld’ probeert zij de balans terug te vinden.
De zachte kracht is voor Jikke het vrouwelijk principe dat is verbonden is met het cyclisch proces. Door kunst te maken wil zij dit eer betonen.

Enkele stukken:

Tags: geen tags

Add a Comment

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.