Naobuur opent weer de deuren!

Tot genoegen kunnen wij melden dat Naobuur formeel weer open mag gaan, we starten m.i.v. dinsdag 2 juni 2020. We stemmen de maatregelen af met de bibliotheek.

Bij de nieuwe openstelling worden de Coronaregels gehanteerd en wordt de inrichting hierop aangepast. De wijze waarop we van start gaan is een tijdelijke opzet, het hangt van de omstandigheden af hoe het verder gaat.

Wij zijn erg blij dat we kunnen beginnen en hopen hiermee weer een ontmoetingspunt voor bezoekers te hebben, die veelal minder mobiel zijn en de afgelopen maanden erg weinig mensen hebben ontmoet. Dat breekt hen zo langzamerhand op en daar willen we wat aan doen. Wij hopen dat men de stap maakt. Bij een deel van de vrijwilligers is wel wat aarzeling om weer actief te worden en dat is goed te begrijpen.

Wat we eraan kunnen doen is een veilige omgeving creëren met voldoende afstand en goede onderlinge afspraken. Als men zich daaraan houdt, dan verwachten wij nauwelijks extra risico’s en blijven we binnen de regelgeving. 

De opzet is:

  • Open 5 ochtenden per week van 10 – 12 uur. Bij de start is er geen woensdagmiddag-  en dinsdagavondopening.
  • Bezoekers die langskomen voor een praatje/gezelligheid melden zich tevoren aan omdat het aantal stoelen i.v.m. de 1,5 m afstand beperkt is tot 8.
  • Men kan wel langskomen om een vraag te stellen aan de balie echter dit kan ten allen tijde ook telefonisch of via mail gebeuren. De telefoon is doorgeschakeld en het Naobuur nummer blijft gelijk.
  • Er staat ter bescherming een scherm op de balie en de koffie wordt door bezoekers opgehaald vanaf een veilige plek.
  • Het toilet mag conform regelgeving nog niet door bezoekers worden gebruikt.
  • De stoelen en tafels staan op veilige afstand van elkaar, er is een looppad langs de balie en er is afstand tot het afgeschermde bibliotheek gedeelte.
  • Er zijn desinfectiemiddelen en handschoenen en er wordt schoongemaakt.
  • I.v.m. de beperkte ruimte achter de balie en in de keuken is slechts 1 vrijwilliger aanwezig.
  • Bij het betalen van consumpties wordt afstand gehouden, het geld wordt neergelegd en later opgeborgen.

De bibliotheek heeft eigen procedures rond het terugbrengen en ophalen van boeken en de leestafel mag niet worden gebruikt. De begeleiding moet door een bibliotheek vrijwilliger geschieden en daardoor is de bibliotheek voorlopig niet open op de Naobuur tijden, behalve zoals gebruikelijk op de donderdagochtend.

De looppaden van de bibliotheek worden afgeschermd van de ruimte waar de Naobuur stoelen/tafels staan. Hierdoor is afstand en veiligheid geregeld als beiden open zijn (op donderdagochtend).

Inmiddels hangt er op de deur bericht dat we open gaan. De bekende bezoekers zullen deze week worden geïnformeerd, bij de vrijwilligers is de vraag neergelegd wie mee willen doen en de pers en sociale media worden geïnformeerd.

Naobuurtbus

Over het rijden van de Naobuurtbus horen wij positieve verhalen, waarvoor hartelijk dank!

De Naobuurtbus is voortdurend beschikbaar geweest maar er waren erg weinig ritten vanwege het thuisblijven. Inmiddels is er meer mogelijk en komen er weer aanvragen binnen. De bus rijdt conform de regelgeving m.b.t. de afstand tussen passagiers en het aantal passagiers dat mee mag. Hij wordt schoongehouden.

Financieel was het niet gemakkelijk om hem rijdend te houden, hij is pas kort geleden begonnen, het tarief is laag en de aanloopkosten zijn nog niet door de inkomsten gedekt, o.a. omdat nog niet alle toegezegde subsidie is betaald en we nog bezig zijn met funding voor de exploitatie. Wij hebben er vertrouwen in dat dit goedkomt, er wordt hard aan gewerkt.

Mogen wij u wijzen op de mogelijkheid om te doneren? Dit kan ook anoniem gebeuren, kijk eens op https://naobuurtbus.nl/doneren/ 

Blijf gezond!

Tags: No tags

Add a Comment

You must be logged in to post a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.