Glasvezel is inmiddels in de woonkernen aangelegd tot in (meestal) de meterkast. Bij degenen die een KPN abonnement hebben, heeft KPN meteen de glasvezel in werking gesteld tegen gelijke kosten. Het is mogelijk om het abonnement uit te breiden naar een hogere snelheid maar dat is niet nodig als je tevreden bent.
Wie bij een andere provider dan KPN zit, kan altijd het besluit nemen om over te stappen. Er zijn geen aansluitkosten, tenzij de aansluiting niet in huis aanwezig is. Wie overstapt, ontvangt meestal gratis een nieuw modem/router, waardoor de wificodes wijzigen. Een gratis monteur helpt bij het aansluiten/installeren.
Het is aan te raden om een all-in abonnement te nemen met indien gewenst een mobiel abonnement, dat geeft de gunstigste prijs.
Het glasvezelnetwerk dat er nu ligt, is aangesloten door Digitale Stad. Hierop zitten de providers die gebruikmaken van het KPN netwerk. Op internet is te vinden welke dat zijn (het hoeft niet KPN te zijn).
In het verleden hebben dorpsgenoten zich opgegeven bij Delta Fiber/Rendo voor glasvezel, zij moesten zich tevens inschrijven bij een provider. Deze glasvezelleverancier heeft niet alle inschrijvers op de hoogte gesteld dat hun project is gestopt. Door het stoppen kun je geen abonnement nemen bij de providers die Delta Fiber aanbood.
Het voordeel van glasvezel is stabiliteit en een gelijke download- en uploadsnelheid waardoor internetten relatief snel gaat. In de praktijk zie ik dat de uploadsnelheid zelfs iets hoger is dan de downloadsnelheid, in mijn geval bij een abonnement van 200 Mbps.
Voor vragen kunt je contact opnemen met SeniorWeb via mailadres seniorwebvledder@gmail.com, of bij Naobuur langskomen op dinsdagavond van 19 – 21 uur.