Glasvezel in Vledder en omgeving

Recent is in onze omgeving glasvezel aangelegd. Dit wordt gratis tot in huis aangesloten, meestal in de meterkast. Na het aansluiten kunt u via de website van providers de postcodecheck doen en zien of glasvezel al beschikbaar is. U hoeft er verder niets mee te doen maar dat mag natuurlijk wel.

Glasvezel is, afhankelijk van het abonnement, sneller dan uw oude verbinding en is stabieler. Verder is, in tegenstelling tot andere verbindingen, de upload- en downloadsnelheid gelijk, wat snelheid verhogend werkt. Ik raad het nemen van een glasvezelabonnement aan maar het heeft geen haast.

Het aangaan van een glasvezelabonnement:

  • U kunt het telefonisch of via internet aanvragen bij de gewenste provider. Kies de gewenste snelheid, let op de tijdelijke korting.
  • Er komt een bevestigingsmail met de afspraken en met een datum van (technisch) aanzetten van de aansluiting. De vermelde kosten betreffen uitsluitend de glasvezelaansluiting.
  • Later ontvangt u een mail met een internet link om een afspraak met de gratis monteur te maken.
  • In de tussentijd ontvangt u via de post (indien nodig) een nieuw modem en een z.g. NTU kastje dat de verbinding is tussen het modem en de glasvezelaansluiting.
  • De monteur zal modem en NTU kastje aansluiten en controleren of alles werkt. Hij zal ook helpen met aansluiten van het wifi (de wifi printer wordt hierbij wel eens vergeten), omdat bij een nieuw modem de wificode wijzigt.
  • Als alles werkt, wordt de oude verbinding afgekoppeld en de nieuwe aangekoppeld. Dat is het.
  • Als u bij uw provider blijft en een all-in abonnement hebt, dan verandert uitsluitend de aansluiting naar internet, dit wordt glasvezel. Het tussenkastje voor de TV blijft in gebruik.
  • Als u van provider verandert en een all-in abonnement wilt, dan komt er een nieuw modem, verandert het tussenkastje voor de TV, het zenderaanbod, en misschien de mobiele provider. Denk eraan om het abonnement bij de oude provider op te zeggen (u kunt ook tijdelijk beide abonnementen in stand houden).

PS Ziggo wil op den duur ook overstappen op volledig glasvezel. Dat hebben zij nu niet en daardoor is hun uploadsnelheid relatief laag en de stabiliteit minder goed. Op dit moment is Ziggo met glasvezel bezig bij nieuwbouwhuizen in grote steden. Of en wanneer dit bij ons gebeurt, is mij niet duidelijk.

Dirk Boom, juli 2021. dwboom@gmail.com

Tags: No tags

Add a Comment

You must be logged in to post a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.