Glasvezel aan huis

Zoals bekend wordt er in de Gemeente Westerveld gelegenheid geboden om in te schrijven voor glasvezel aansluiting. Waarschijnlijk heeft u de envelop met informatie al in huis.

Naar aanleiding daarvan zijn er bij ons diverse vragen gesteld en daarom heeft Dirk Boom de moeite genomen e.e.a. op een rijtje te zetten.

Hier onder vind u zijn notitie met daarin de nodige informatie.

Mocht u nadere toelichting wensen, dan zijn wij graag bereid u die te geven, maar als Naobuur stellen wij ons neutraal op en spreken wij geen voorkeur uit.

Onderstaande informatie wordt gegeven op persoonlijke titel en is gebaseerd op meerdere bronnen waaronder Delta Fiber. Hopelijk helpt dit, wij hebben geen belang bij de keuze die u maakt.

Glasvezel heeft de toekomst door potentieel hoge snelheden mits daarvoor het bijpassende abonnement wordt gekozen (sneller = duurder). De upload- en downloadsnelheden zijn bij glasvezel gelijk en constant, bij de netwerken van KPN en Ziggo zijn de *uploadsnelheden lager dan de **download snelheden.
Bij glasvezel krijgt elk huis een eigen glasvezelkabel. Glasvezel wordt niet trager als veel gebruikers tegelijk intensief actief zijn.
Het KPN netwerk wordt trager bij veel intensieve gebruikers in huis en het Ziggo netwerk wordt trager bij veel intensieve gebruikers in de omgeving.

NB het wifi in huis is doorgaans trager dan snel glasvezel.
*Uploaden = foto’s/films naar internet sturen bijv. naar wetransfer of youtube, of e-mail sturen. **Downloaden = TV kijken, muziek of film afspelen vanaf internet, e-mail ophalen
Aanbieder Delta Fiber (gevestigd in Schiedam) biedt in aanvang uitsluitend de providers Caiway, Delta, Helden Van Nu en Online.nl aan waarbij Rendo (gevestigd in Meppel) het netwerk verzorgt. De gemeente Westerveld is mede-aandeelhouder van Rendo. De bestaande netwerken van KPN (VDSL) en Ziggo (kabel) blijven bij de aanleg van glasvezel bestaan. KPN wil in 2021 1.000.000 extra aansluitingen op hun glasvezelnetwerk hebben en het is denkbaar dat Westerveld daarbij zit omdat er in het buitengebied al aansluitingen liggen. Mocht u nu het KPN netwerk hebben en willen gokken op KPN glasvezel, dan heeft dat als voordeel dat daarop de aanbieders gelijk blijven. KPN zou ook t.z.t. bij Delta kunnen aansluiten maar meldt dat daar geen goede afspraken over bestaan. Al met al kunt u kiezen om uw huidige netwerk te behouden, kiezen voor glasvezel van Delta Fiber, gokken op een apart aan te leggen KPN glasvezelnetwerk, of kiezen voor een tussenweg (zie verderop).

Opmerking: het kpn netwerk is een wettelijk verplicht open netwerk waarop meerdere providers beschikbaar zijn, zie https://www.kpnnetwerk.nl/providers/. Vaak heeft men daarop een abonnement bij KPN, andere zijn bijvoorbeeld XS4ALL, Tele2, Online.nl, Solcon, enzovoort.. Niet elke aanbieder scoort op het netwerk even goed, de oorzaak ligt dan niet bij het netwerk.
Ziggo is geen open netwerk, hierop zit alleen Ziggo.

Delta Fiber/Rendo Fiber is in het eerste jaar geen open netwerk, wel is het denkbaar dat er aanbieders bijkomen maar daar is geen informatie over beschikbaar.
Particulieren die glasvezel van Delta nemen, moeten, als zij niet een provider hebben die via Delta Fiber wordt aangeboden, overstappen voor TV, vaste telefonie en internet naar de providers Caiway of Online.nl, Delta en voor MKB Helden Van Nu. Dit gebeurt via een overstapservice en er komt o.a. een ander modem.

Gevolgen van overstappen:

 • Het aanbod van TV- en radiozenders zenders kan wijzigen.
 • Provider gebonden e-mailadressen worden opgeheven, dit betreft bijv. mailadressen bij KPN, KPNPlanet, Planet, XS4ALL, Ziggo, Home, UPC. Er is wel sprake van een overgangsperiode (in principe een half jaar). KPN en XS4ALL mailadressen kunnen tegen betaling worden behouden, bij Ziggo kan dat niet en van andere aanbieders op het kpn netwerk weet ik het niet. Vergeet niet om bij opheffen van provider gebonden mailadressen uw kennissen te informeren en inschrijvingen voor nieuwsbrieven, webwinkels, bedrijven en overheden te wijzigen. Misschien moet ook het Microsoft account worden aangepast.
 • Niet provider gebonden e-mailadressen, dat zijn mailadressen bij @Outlook.com (incl. hotmail en live), @gmail.com of bij Apple, kunnen zonder problemen worden meegenomen. Om deze redenen is het gebruiken van dit soort mailadressen een aanrader.
 • Vaste telefoonlijnen via het analoge netwerk kunnen niet worden meegenomen, dit blijft bij het oude. Kostentechnisch is dit echter nu al onvoordelig en analoge telefonie neemt af.
 • Met vaste telefoonlijnen via het digitale netwerk (het modem) kunt u overstappen.
 • Wie bij een provider een mobiel abonnement met korting heeft en overstapt naar een andere provider, raakt die korting kwijt tenzij voor het mobiele abonnement wordt overgestapt naar Caiway of Online.nl met de daar geldende korting. De mobiele provider kan dan wijzigen van bijv. KPN of Vodafone naar (bij Caiway en Online.nl) T-Mobile.
 • Een nieuw modem betekent opnieuw instellen van wificodes op computers, smartphones/tablets en printers. De overstapservice helpt daarbij maar er wordt wel eens een apparaat vergeten.
 • Waarschuwing: Caiway heeft geen IMAP mailadressen, daarom zijn hun mailadressen minder geschikt voor het gebruiken op meerdere apparaten tegelijk. Ditzelfde geldt bij Tele2.
  Delta noemt als voordelen bij glasvezel: goed voor zorg op afstand, videobellen, thuiswerken, huiswerk maken door kinderen. Dit klopt maar is niet direct voor iedereen noodzakelijk omdat we in Vledder op het KPN netwerk en het Ziggo netwerk al over redelijke snelheden beschikken.
 • Ziggo biedt max. download snelheden aan tot 500 Mb. De uploadsnelheid is relatief laag.
 • Het huidige kpn netwerk biedt snelheden aan tot 100 Mb (wordt t.z.t. opgehoogd naar 200 Mb), de uploadsnelheden zijn wat beter dan bij Ziggo.
 • Glasvezel komt met snelheden tot 1 Gb (1000 Mb), afhankelijk van het abonnement (sneller = duurder). De uploadsnelheid is gelijk aan de downloadsnelheid.
 • Vooralsnog is in de praktijk een internetsnelheid van 50-100 Mb voldoende voor TV, telefonie, internetten en Netflix en Spotify maar bij intensief streamen door meerderen tegelijk is dat niet altijd genoeg. Mensen die vaak erg grote bestanden uploaden (bijv. een zelf gemaakte speelfilm) hebben baat bij (snel) glasvezel.
 • Abonnementen bij Delta Fiber kunt u vinden via de website gavoorglasvezel.nl , na het invullen van de postcode of kiezen voor de campagne in Westerveld. Er zijn verschillende abonnementen en -snelheden, waarbij Caiway (let op de mail) en Online.nl providergebonden mailadressen hebben. Bij Delta zie ik dat niet en Helden Van Nu positioneert zich als aanbieder voor het MKB. De niet-providergebonden mailadressen werken bij elke provider. De aanbieders hebben aanvangskortingen en u abonneert zich voor minimaal een jaar.
 • Het aanleggen van het glasvezelnetwerk start als 35% van de inwoners van Westerveld zich uiterlijk 9 december heeft ingeschreven bij 1 van de 4 providers. Dat gebeurt via gavoorglasvezel.nl , zet wel een vinkje dat de inschrijving niet doorgaat als er geen glasvezel komt en vul de gewenste overstapdatum in. U kunt zich tevens inschrijven voor een Nieuwsbrief, let wel op de privacyregels.
  Voor twijfelaars noemt Delta Fiber: als u wel de glasvezelaansluiting wilt maar niet overstapt, dan kunt u een 1 jarig Internet only abonnement afsluiten bij Caiway , waarbij de kosten in de 1ste 6 maanden € 9,95/maand zijn en daarna 6 maanden € 43,95/maand. Totaal € 323,40. Men krijgt dan een werkend WiFi netwerk erbij en telt mee voor de vereiste 35%, maar kan de oude aansluiting blijven gebruiken. Dit contract kan na 1 jaar beëindigd worden en dan zijn er geen kosten meer aan verbonden terwijl de glasvezelaansluiting blijft bestaan. U kunt ook altijd later op glasvezel aansluiten, de kosten daarvoor worden op dit moment geschat op € 650 á € 700.

Heeft U vragen dan kunt u een email sturen naar Seniorwebvledder@gmail.com of dwboom@gmail.com

Tags: No tags

3 Responses

Add a Comment

You must be logged in to post a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.